HTML

2013.07.07. 17:12 ctboy (US) ENTP

STRESSZ TUDOMÁNY A HATÁRÁTKELŐN 2

 

A Stressz-tudomány kiterjesztése

 

Nézzük milyen további áltudományos eredményt tudunk felmutatni Piroska és a Farkas stresszigényének vizsgálatából, amit a Határátkelő közönsége is hasznosíthat életvezetési stratégiai céljai elérésére.

Az eddigi eredmények alapján arra következtetésre jutottunk, hogy a többi biológia folyamathoz hasonlóan, statisztikailag a stresszigény is normális eloszlási mintát követ. Van közepe (átlag) és még a szóródás fogalma is értelmezhető. Abszolút szubjektiv elhatározás alapján, legyen mondjuk 1 szigma a komfortzóna határa.

 

Ha elveszitettük a kulcsunkat egy sötét barlangban és szeretnénk megtalálni, de csak a barlang előtt van világos.

Hol kezdjük a keresést?

Természetesen a barlang előtt ahol látunk valamit a fényben (bár tudjuk hogy a kulcsot nem ott veszitettük el).

Cave Entrance.jpg

Ezt a gyakori tudománytechnikai módszert használva a stresszigény genetikai/biológiai definícióra  - ami várhatóan nemlineáris multidimenziós analóg biokémia fogalom – vessünk be egy egyszerűsített, lineáris, 3 dimenziós (3D) koordináta rendszert.

A dimenziók legyenek X, Y, Z  (de persze hívhatnánk a dimenziókat Serotonionnak, Dopaminnak, és Adrenalinnak is, hogy a témát később kutató egyetemisták és Phd. hallgatók a  stressz-hormon sejtésre hivatkozhassanak) mint látni fogjuk a dimenziók elnevezésére semmi szükség, az áltudományos elmélet így is teljesen érthető, és helytálló lesz.

BubbleChart.jpg

Negyedik dimenziónak vezessük be az idő fogalmát. Ezt legalább mindenki érti és nagyon jól fog jönni - amikor publikációinkhoz - nagyon tudományosan, idősorokat generálunk a segitségével.

 

Mi is az (ál)tudomány célja.

Olyan (ál)összefüggések felismerése a környezetünkben ami nem mindenki számára nyilvánvaló és egyszer talán még valami gyakorlati  haszna is lehet.

Hamár definiáltuk a stressz-tér fogalmát egy egyénre, ne álljunk, meg a felfedezés folyamatában. Terjesszük ki a fogalmat egy nagyobb csoportra.

Vizsgáljunk mindjárt egy országot.

Mostantól az összes stressz tevékenységet amit egy ország összes polgára, azért végez hogy a stressz-zónáján belül maradjon, híjuk úgy hogy KULTÚRA.

Hol is tartottunk a korábbi példánkkal.

Piroska éppen komfort zónáján belül eszegeti kakaós csigáját a reggeli csúcsforgalomban.

Kényelmesen ÜL. Védettnek minősíti drága kincsét (mint a BKV buszon). Ezüstösen csillogó gömb alakú komfortzónája 4 egység távolságban lebeg a Farkas cukorrózsaszín  gömbje fölött, enyhén észak-keletre.

Béke honol körülöttük, az állatok énekelnek.

Telik múlik az idő Piroska megéhezik és megszomjazik, de már tudja hogy ez nem más mint  kényszer egy stressz aktivitás elvégzésére.

Ezt a kényszert ezentúl MOTIVÁCIÓ-nak hívja. Éles eszével azonnal átlátja a dolgok állását, és egy, az emberiség számára óriási lépéssel megállapítja, hogy minden stressz aktivitás célja visszakerülni a komfort zónába, mint egy jó nagy adag meleg pocsolyába.

 Lássunk egy újabb példát.

Telik múlik az idő Piroska megéhezik és megszomjazik, de már tudja hogy ez nem más mint egy kényszer egy stressz aktivitás elvégzésére.

Little-Red-Riding-Hood-x-Big-Bad-Wolf-Anime-little-red-riding-hood-31446510-1033-1150_1.jpg

Már majdnem békét is kötött a világgal amikor az adrenalin dimenzióban hirtelen emelkedést tapasztalt.

Ahogy körülnézett csak egy majdnem üres kosárkát látott. Eltűnt a Farkas cukorrózsaszín gömböcskéje is a látóhatárról és a Farkas szeme ki is  guvadt valamint vérvörösre változott.

Hogy segítsen a Farkason, próbaképpen átnyújtotta maradék kakaós csigáját, ami azonnali színváltozást okozott a Farkas szeme színén és a stressz gömböcskéjén is, de ezen kívül némi aprót leszámítva mást  nem talált a kosárkában. Az aprót a stressz világában (3D térben) pénznek hívták, de Piroska inkább energiára gondolt a szó hallatán aminek segítségével eljuthat a stressztér egyik pontjáról a másikra.

Ha már úgyis ott volt a kezében és egyébként sem volt rá szüksége, átnyújtotta az aprót a Farkasnak. Láss csodát Farkas színe hirtelen megváltozott, hátralépett a komfort zónába, mosolyogni kezdett az állatok kórusa egy csapásra az örömódát kezdte énekelni.

Piroska gondolkodóba esett.

Mi lehet az a sötét energia ami abban a nyomtatott papírban (apró) volt aminek már a látványa is megváltoztatta  Farkas állapotát és viselkedését?

Emlékezett egy könyvre amit egy okos bácsi adott kölcsön átolvasásra. A bácsit Maslow-nak hívták és az óperenciás tengeren is túl lakott. A könyvben talált egy háromszöget, amit ott piramisnak hívták, mindenféle bonyolult dolog volt a piramisra ráírva, pedig ahogy elolvasta - az aljától a tetejéig mindegyik kifejezés csak arról szólt, hogy valaki hogyan kerüljön vissza ezüstösen csillogó komfort zónájába.

 

piramis_1.jpg

Ahhoz hogy visszakerüljön csak egy egyszerű kis stressz tevékenységet kellet elvégeznie, amihez semmi más nem kellet mint egy kis energia.

Arra is rácsodálkozott hogy a legtöbb energiát el lehetett cserélni apróra, és az apró ellenében energiát is lehetett kapni ami visszarepítette az ezüstös gömböcskébe.

Mivel éppen mindketten (Farkas is Piroska is) zónán belül voltak, beszélgetni kezdtek. Kiderült hogy nincsenek egyedül, egy csomó más színű, szagú, méretű, csillogó szemű Piroska, Farkas és egyéb állatok laktak a stress térben körülöttük.

Nem is hívták magukat piroskának, sem farkasnak, mindenkinek volt egy azonosítója, amire nagyon BÜSZKE volt.

Mi az hogy büszke? - kérdezte egyszer ártatlanul Zöldecske.

Az is olyan mint az étel, energiáért (pénzért) adják, és segit visszakerülni a komfort zónába- válaszolta Piroska

Én is szeretnék büszke lenni, vehetek a Tiédből? –mondta Zöldecske

Én nem vagyok egy OLYAN - de tudok másokról akik pici pénzért, kevés apróért,  szivesen elcserélik a sajátjukat. Nézz csak körül, itt vannak közöttünk mindenütt, de leginkább  ott állnak szélen, jobbra is balra is – válaszolta Piroska

Te Piroska olyan jó veled beszélgetni úgy érzem mintha lebegnék a zóna közepe felé, mindig csak ott szeretnék lenni. Csak most hallottam valakitől, hogy azt úgy hívják BOLDOGSÁG. Te tudtad ezt?

Te butuska ezt nem mindenki tudja nem mindenkinek árulják el a jelszót. De látod Te magadtól rájöttél.

Zöldecske, Neked aranylón csillogó komfortzónád is van. Valami hasonló van nekem is, de nem olyan színű,  nem olyan csillogó mint a Tiéd és nem is ott van a térben ahol a Tiéd. 

A Tiéd nagyon magasan van az enyémhez képest tudod, én Olcsó János felesége vagyok nekem kevesebb is elég.

 pi4_1.png

Megy ez az (ál)tudomány nekünk. Meneteljünk tovább a felfedezés útján.

Vegyük észre, hogy nem vagyunk egyedül a nagyvilágban. Olyanok is  vannak akik közösen, sőt  összefogva végeznek stressz-tevékenységeket (mert azt hiszik úgy könnyebb).

HeuRéka

Mi sem vagyunk mások (főként nem különbnek) mint Google barátunk fordítása szerint egy TÁRSADALMI ÁLLAT (social animal).  

Itt az elmélet egyik főtétele:  Az EMBER EGY TÁRSADALMI ÁLLAT

Felfedezésünk révén olyan állatokkal kerültünk egy csoportba mint  

400_F_11506797_HjTI4HYVqla7QUaL0ISRWT9DZrtTyso6_1.jpg 4bc4b37aba9e9_1.jpg

 

 1. A Hangya (meg persze barátja a Tücsök)
 2. A Majom
 3. A Farkas és
 4. A Vaddisznó.    (A hasonlóság érzékeltetésére ajánlok elképzelni  egy böfögő, röfögő disznót aki a vasárnapi ebéd után elégedetten mosolyogva, lelógó nagy hasát igazgatja amint lefeküdni készül. Na ugye.  Ilyet biztosan találunk a házastársunk rokonságában, feltéve hogy  nem vagyunk egészen fiatal házasok)

A felfedezés élményétől megrészegülve tegyünk egy hatalmas unortodox lépést.

HA ez ember egy TÁRSADALMI ÁLLAT, akkor a TÁRSADALMI ÁLLAT stressz-aktivitása pont arra irányul amerre a MIÉNK.

Az is  azt szeretné hogy békén hagyják, és tele legyen a nagy hasa  (stressz meg miegymás).

Na persze mi okosabbak vagyunk, mint  minden más TÁRSADALMI ÁLLAT (IQ  is van a világon).

Csak MI fedezünk fel komoly (ál)tudományos összefüggéseket.  

A  hangya is TÁRSADALMI ÁLLAT állat. Van a társdalmában

 • Szorgalmas dolgozó (JóMunkásEmber),
 • Védelmi munkás (RendFenntartó),
 • Irányító (BölcsVezető, leánykori nevén Királynő) 
 • és egy csomó HERE. A HERÉ-k szükségességéről még a hangyák is folyamatosan vitáznak. Sokan átképeznék őket Harcosnak, vagy Irányítónak legtöbben persze JóMunkásEmbernek.  Mivel ezek közül egyikhez sem fűlik a HERE foga, saját magát ezentúl POLITIKUS-nak hívja. Ez mégiscsak tisztelet sugárzóbb, (politikailag) korrektebb (PC) és kifejezőbb mint a korábbi vitára okot adó lesajnáló név.

Ezen a ponton, lehet hogy egy kicsit magunkra ismerünk.

Keressünk további hasonlóságokat.

A hangya megszületik és elindul dolgozni. Nincs szüksége oktatásra.

Óriási felfedezés. Nekünk sem kell egyetemet fenntartani, menjen csak mindenki dolgozónak.

A hangyának csak egy Vezérre van. Amikor azt kiválasztotta, másikra a továbbiakban már nincs is szüksége.

Tényleg miért is van szükség arra a sok folyamatosan vitatkozó HERÉ-re akarom - Politikailag Correct- ül   mondani, másik oldali POLITIKUS-ra. (Az én oldalamon nem árt néhány)

A hangya jóravaló, dolgos állat. Ha a Vezér elégszer elmondja mit csináljon azt bizony megcsinálja.

Ha árkot kell ásni – árkot ás. Ha tüntetni kel a hangyaboly bejáratánál, hogy más színű hangyákat elijesszen, akkor bizony azt csinálja. Ha ugatni kell (mert azt is kell néha) akkor hangosan csahol. Főként a kiásott árok másik oldala felé.

Persze a hangya ugatás közben is tudja, (ahogy JóMunkásEmber is tudja) hogy amíg csahol, addig nem olyan stressz-tevékenységet végez mi közelebb húzza a saját stressz gombócához, a közepéről nem is beszélve.

Ha a hangya nem tud megélni a mostani hangyabolyban bizony új hangyabolyt keres.

Mivel, mint tudjuk  TÁRSADALMI ÁLLAT, sokszor ezt csapatostól teszi. Néha még a Vezértől is megszabadul költözés közben. A tojásait költözéskor magával viszi, de a HERÉ-it bizony hátrahagyja.

Az ÚjBolyban új Vezért választ.

Majd JóMunkásEmberként – szigorúan munka közben – abban reménykedik, hogy ebben az bolyban  új Vezér még nem felejtette el, hogy  csakis arra választották hogy szolgálja és  irányitsa a boly életét.

Ugyanis azt a egy megválasztott vezérnek is értenie kell hogy a cél az, hogy a közös munka révén mindenki a saját stressz gombóca közepén üldögélhessen és boldogan szemlélhesse a többi hangyát akik mind-mind megtalálták  a saját boldogságukat.  Furcsa módon ÚjBoly keresés közben a hangyák  már el is felejtettek ugatni és árkot ásni.

Peace_love_and_happyness.svg.png 

A kutatócsoport itt visszakanyarodott eredeti kérdéséhez:

Mi is az a BOLDOGSÁG?  -    Nem más mint a hormonjainkat  (Dopamin, Serotonin, Adrenalin és a többiek) a komfortzónánk kellős közepén tartani.

Továbbá stressz tevékenységünket mindig olyan módon végezni hogy közelebb kerüljünk a zónánkhoz illetve belül maradjunk a komfortzónánkban. Soha ne tévesszük el az irányt.

Mivel a fény pislákolni kezdett és megvilágosodás nélkül még az (ál)tudomány sem folytatható. Az elmélet ezen a ponton  megfeneklett.

Mostantól az elmélet arra vár hogy bebizonyosodjon használhatósága, vagy egy értékes cáfolat  az (ál)tudományok szemétdombjára száműzze. 

Modern_Interpretation_of_Little_Red_Riding_Hood.jpg

1 komment


2013.07.07. 17:11 ctboy (US) ENTP

STRESSZ TUDOMÁNY A HATÁRÁTKELŐN 1

SÁMÁN áldásos tevékenysége révén a Határátkelő a tudományos publikációk elsődleges helyszínévé vált.

Néhány hete, a HÁ olvasógárdája egy egész napra tudományos kutatócsoporttá változott, és az intenzív munkának köszönhetően, nemcsak egy tudományág művelője lett, hanem VALÓDI, EREDETI (ál)tudományos felfedezést tett.

A tanulmány kiadására a bostoni SCIENCE Magazine jelentkezett. Sajnos az utóbbi hetekben Boston nem a tudományos munkára koncentrál, ezért a publikálásra a tudományág szülőhelyén, a HÁ-n kerül sor.

 A Határkelő blog időnként parázs viták helyszíne.

AuthorityArgument-e1298352918898-600x320.jpg

Mire keressük a választ?

 1. Miért akarunk külföldre menni?
 2. Mire kell felkészülni utazás előtt?
 3. Mennyiben lesz más a kinti életünk?
 4. Hogyan fogunk beilleszkedni?

Aztán az ilyen gyakorlatias kérdések után olyanokon is vitatkozunk, mint

hazaszeretet, honvágy, büszkeség, boldogság, magyarság, meg persze

éhség, szomjúság, lakhatás,hagyma, Túró Rudi, tejföl és egyebek.

 

Mitől lesz az HÁ-n az egyik nap békés és épitő, és miért kiabál ugyanaz a közönség egymással a másikon?

Egy békés szombati napon a Határátkelő közönsége ál-tudományos felfedezést tett.

Olyan tudományágra sikerült rátalálni, ami segít a fenti fogalmak megértésében.

Mi vezetett el a felfedezéshez? Hát persze a csillagok a szerencsés együttállása.

A rossz idő miatt egész kutatócsapat verődött össze a blogon, hogy segítsen megérteni egyik blogtársát (továbbiakban – hősnőjét), és támogassa felkészülését a külföldi megpróbáltatásokra.

Olyan önzetlen volt ez a segítség, mint ami csak az M1-es autópályán március végén hóban rekedt honfitársaink segítségnyújtásához hasonlítható.

Hősünk a külföldre költözés előtti felkészülési fázisnál tart.

Egyelőre Budapesten edzi magát a jogrendszer és a hivatalos ügyintézés útvesztőiben.

Fizikai állóképességét csúcsidőben BKV-buszon közlekedve javítja. Emellett minden alkalmat megragad szellemi és fizikai erőnlétének fejlesztésére is.

Hősünket  meglepően sok attrocitás éri a budapesti mindennapok során.

Hogy megértsük a drámai helyzetek kiváltó okát, a HATÁRÁTKELŐ kutatócsoportja az izraeli titkosszolgálat (MOSZAD) módszeréhez hasonló elemzési eljárást vezetett be. A módszert nagyon tudományosan IRÁNYÍTOTT AUTOKORRELÁCIÓS INTERJÚ ELEMZÉSNEK (Guided Autocorrelation Interview Analysis – vagy GAIA) nevezték el. Először az eredeti Moszad-féle keresztkorrelációs módszert akarták alkalmazni, de csak egy vizsgálati alany állt rendelkezésre ezért született a kompromisszum.

A vizsgálat tudományos keretek között zajlott.

Hősünk anonim maradt. Kizárólag választott nevét és avatarját használta.

A kutatók egyidejűleg tették fel interjúkérdéseiket, míg hősünk, sakk szimultán módszerrel válaszolt azokra.

A több mint kétszáz kérdés-felelekből kialakult egy személyiségtérkép.

Emlités gyakoriság témacsoportonként

 

eva-longoria-wallpaper-41.jpg

Nő: 157 említés

Hősünk 25 évesnek látszó késő “huszonéves”, pici, vékony, törékeny, ápolt nő.

Vidéki megyeszékhelyen – ami amúgy egy „porfészek” – született és nevelkedett budapesti nő.

Belföldi élettapasztalatát az országban rengeteg helyen lakással gyarapította. Nem bír kis helyen élni. Megszokni egy budapesti világváros ritmusát három napig tartott neki. Kultúrsokk semmi. Neki még Budapest is kicsike.

És ekkor elhangzott a kutatók számára fontos első kulcsszó: nekem SZUPERMETROPOLISZBAN lenne a helyem.

Versenysúlya 46 kg. Öltözködése divatot követő, csinos. Fő jellemzője a magas sarkú cipő, hullámos barna haj és a nagy-nagy szőkeség. Egyszerű személyiség, nem tartja magát bonyolultnak, csak bizonyos szempontból, de az is csak látszólagos ellentét, ezek nem is olyan ellentétek, amik kizárják egymást.....................igazi NŐ (szerkesztő megjegyzése)

 Férfiak és nők által is csinosnak mondott.

Ezen a ponton meg kell állnunk egy pillanatra. Magyarságtudatunk egyik fontos eleme az a tény, hogy a magyar lányok és asszonyok a legcsodálatosabb szépségűek az egész világon. Londoni székhelykutatóink szerint, akiről Budapesten mindkét nem így nyilatkozott – csinosnak mondott – azt világviszonylatban a bombanő, de még inkább a modernebb SZUPERMODELL szóval illik jellemezni.

Hősnőnk személyiségi csoportba sorolása volt a kutatók egyik nagy dilemmája.

Bár az angol nyelvterületen használatos „DRAMAQUEEN” tökéletesnek tűnt, először egy hasonlóan frappáns, a magyar nyelvben is elfogadott kifejezést kerestek. Az ötletek az “ÚRI DÁMA”, “SZENVEDÉLYES TÜNDÉRKÉ-től” a “BLOG SLUT”-on “MÉREGZSÁK SÁRKÁNY”-on át a “HISZTIS PICSÁ”-ig húzódtak.

A csapat végül a “DRAMA QUEEN” kategóriát találta legmegfelelőbbnek. Azonban az angol kifejezést annak magyar megfelelőjével igyekezett helyettesíteni.

A személyiség kategória neve Google barátunk segítségével “DRÁMAI KIRÁLYNÉ” lett.

A kifejezés bántotta mindegyik kutató szemét, fülét, és mégcsak nem is illeszkedik Magyarország demokratikus politikai berendezkedéséhez. Hosszas tanakodást után a kutatók arra jutottak, hogy amilyen irányba a rendszer változik, a királyné hamarosan újra a köznyelv fontos eleme lesz, a DRÁMAI KIRÁLY pedig máris foglalt az elkövetkező néhány évre, legalábbis a vágyak szintjén.

Szóval maradt a drámai királyné, oszt jónapot.

 Egy korrekt vizsgálathoz természetesen le kellett tesztelnünk hősünk magyarságát is. A teszthez egy régi anekdota kérdéseit hasznosították?

Ha egy német, egy zsidó, és egy magyar talál egy botot a földön, mi az első kérdése?

Német: Mit tudnék ebből csinálni?

Zsidó: Mennyiért tudnám ezt eladni?

Magyar: Hú, de jól kupán lehetne ezzel valakit vágni!

Miután hősünk kisgyerMek korában saját szórakoztatására a kerítésen behajolva egy bottal ütögette a szomszédos gyermMek fejét, a magyarságvizsgálatot további elemzés szükségessége nélkül, teljes megelégedéssel zárhatták le.

Hősünk magyarságához kétség sem férhet.

 egypt-soul-house-2033-20090913-large2.jpgrich4.jpg

 

 

 

 Család: 10 említés

Hősünk szegény családból származik, gazdagnak néz ki

Boldog házasságban él. Párja nagyon konok férfi, akinek a felesége az első. Kedves, udvarias, tisztelettudó.

Állandóan veszekszenek.

Stress-Business-Man-473.jpg

gingerman.jpg

 

 Férfi+férj+fiú: 112+66+11 említés

Hősünk férje 100 kg-os, remek táncos. Tök egyszerűen mozog, csak teszi a lábát jobbra és balra, kicsit mozgatja a kezét, semmi faxni, de annyira szexi. Húsáruban csak a prémiumterméket érdemes megvenni, abban nincs csalódás, és húsból van. Egyébként is, van aki csak a jó fiúkat szereti.

A budapesti férfi fatökű.  Persze, van kivétel, de azokon látszik, hogy vidékiek.

Magyarországon az általános vélekedés szerint egy férfi 100 kg alatt csak karácsonyfadísz. Hősünk férje tehát megfelel a minimális elvárásoknak, egyébként is vidéki.

A férfiak megvehetők:

   1. nem csak a pénzzel, hanem
   2. jó koszttal,
   3. állandó tisztasággal és renddel, 
   4. a csendes-kedves, semmiért nem szóló hozzáállással,
   5. jó szexszel és a
   6. családi otthon melegével.

Itt azonban újra meg kell állnunk egy kis elmélkedésre.

A MAGYAR LÁNYOK a legszebbek a világon. Ebben minden magyar egyetért. Statisztikai alapon azt gondolhatnánk, hogy ehhez a világsikerhez az is kell, hogy a magyar férfiak a legizmosabbak, legjobban kinézőek, legszexisebbek legyenek. (A legszebb férfi kifejezés nem tűnik nagyon “hot”-nak, de annál inkább melegnek, ezért ez a kifejezés semmiképpen sem illik ebbe a felsorolásba.)

Miért van az, hogy az ideális férfi egy gyönyörű maszáj harcos, akinek a látványától szerelmes lesz egy európai nő, de egy magyar férfi csak a futottak még kategóriába fér be ebben a rangsorban? Hogyan magyarázható meg a látványos ellentmondás a magyar NŐK csodálatos szépsége és a magyar férfiak középszerűsége között? (Ez a probléma egy újabb kutatás témája lehet.)

Persze ez a gondolati kitérő nem segíti a tudományos munkát, ezért a csapat gyorsan visszakanyarodott az eredeti felfedező útra. 

 

article-2212155-1552FD83000005DC-324_634x473.jpg

Otthon, lakhatás, életmód: 51 említés

Egy átlagember rendkívül szürke életet él. Reggel felkel, összecihelődik, felszáll a buszra elmegy dolgozni. Alig várja az ebédszünetet, majd a munkaidő végét. Hazabuszozik, otthon ugyanaz a kép várja nap nap után. Pocakos, szőrös férj gatyában és atlétatrikóban az egyik sarokban Pampogó, szájhúzogató tinédzser a másikban. Telnek múlnak az évek, és hirtelen arra eszmél, hogy felnőttek az unokák, és még mindig arra vár, hogy elkezdődjön az élete.

Na bizony hősünk nem ezt az életet választotta.

 1. Elsőrangú érzékkel választja ki azt a lakást 10 ezer közül, ahol a
 2. második héten a szomszédok disznót vágnak az emeleten.
 3. Harmadik héten marihuanát szüretelnek a biciklitározóban.
 4. Negyedik héten teherbe esik valamennyi középiskolás lány.
 5. Az ötödik héten pedig a házmesternek nagymamája születik.
 6. Szomszédban lakó nagymama a falon keresztül hallgatózik.
 7. Rendszeresen betörnek a szomszédos lakásokba.
 8. A kerékpárok kereket oldanak és
 9. A kerületben valami BÜZLIK.

A budapesti lakás kiválasztásánál elsődleges célja a beilleszkedés volt. Szürke átlagemberként akarta élni az egyszerű emberek észrevehetetlen életét.

A haza általános elvárásai szerint egy nő ne hízzon el terhessége alatt, szülés után 2 hónappal már legyen újra 50 kg, és persze legyen kívánatos, még akkor is, amikor főz. A gyermeknevelés, a napi munka és az otthoni robot után még kívánja is a szexet, és legyen ott is bomba formában.

 

Hősünk nehézségek nélkül képes az elvárásoknak megfelelni. 

Mos, főz, takarít, fodrász, körmös nincs. Ruhát vásárol magának, ezt betudhatjuk hobbinak. Tusfürdőt vesz, nem mosószappannal mossa a testét.
Hősünk rend és tisztaságmániás.


love-me-by-supmaite1_1.jpg
Szerelem: 138 említés

Hősünk a ruccolába (pitypangféle) szerelmes. És a korai  Robert Redfordba.

Számára

 1. a szenvedély és a szerelem közt nagyon elmosódott a határ,
 2. a szerelem vak, nem gondolkodik, nem számító,
 3. a szerelem képes lecsökkenteni a kulturális, társadalmi, és mindenféle különbségeket,
 4. a külső szenvedélyt ébreszt, abból legfeljebb csak fellángolás lesz, szerelem nem.  Ami számít az a gondolatok, a kimondott szavak, és ahogyan azt kimondják. Intelligencia, humor meg minden.

Hősünk úgy érzi, nem sokszor volt szerelmes, és nem is esik könnyen szerelembe, ha igen, akkor sem mondja ki sokáig a másiknak. (Ennek a megállapításnak történetünkben, később még nagy- nagy jelentősége lesz) 

BKV_busz_02.jpg

Hősünk a budapest tömegközlekedés speciális formáját használja kizárólag két különleges járatot, a 173 E és a 7E veszi igénybe. 

Amikor Ő utazik

 1. A buszon utazva minden nap inzultus éri.
 2. Reggel odafele, és este vagy délután visszafelé vagy hazafelé valakivel mindig összevész.
 3. Minden nap van balhé, általában kettő. Egy öregnyanya meg is rángatta.
 4. A villamosra várva egy addig békés férj és feleség indulatos veszekedésbe kezd.
 5. 30 körüli BKV-ellenőr belemászik egy kb. 16 éves kislány arcába.
 6. Hősünk csak kirívó esetekben szól. Vagy akkor, ha másokat ér bántás, mert akkor közbelép.
 7. Gyógyszeres kezelés hatására (magnézium) a konfliktusok száma a BKV-n jelentősen csökken.
  Mindezt esőben, szélben, hidegben, kánikulában.

 

Kutatócsoportunk remek tempóban haladt a felfedezések felé. A fenti gyakoriságelemzés után azonban olyan mértékben gyorsultak fel az események, hogy a továbbiakban új módszert kellett alkalmazni.

Legmegfelelőbb eljárásnak a szerkesztett interjú bizonyult.

A továbbiakban a kutatócsoport és hősünk között lezajlott párbeszéd következik: Kutató: K, Hősnőnk: H

Hősünk:                 A BKV-n a férfiak más férfiba bele sem mernek kötni, csak egy 48 kg-s nőbe.

Kutatócsapat:       Hát érdekes. Engem tizenakárhány év alatt semmi attrocitás nem ért Pesten.

Hősünk:                Hát bocs, de ezt gondoltam.

Kutatócsapat: 

Ezt az agresszív választ nem értem, de valóban sokkal szelídebb ember vagyok nálad. Meg nem is jártatom a számat, visszaélve, hogy majd egy nőt nem fognak merni megütni, ahogy te írtad. Ez részedről egy manipulatív játszma, most szólok.

Hősünk:                

Az a különbség, hogy neked tágabb a tűréshatárod, mert szelíd vagy. A férfiak az ilyen nőket veszik el feleségül. Te mondjuk 100 esetből 8-szor szólsz vissza, én meg 98-szor. Nem agresszív voltam, arra céloztam, hogy ahogy megismertelek, Te nem vagy olyan temperamentumos nő, mint én. Én kinyitom a szám, ez igaz, ezen vannak felháborodva, mert merek szólni, (hogy mer egy nő szólni egyáltalán a BKV-n???) 

Hogy ne lökdössön, hogy NE fogdossa a fenekem (szatírok rendszeresen a fenekem mögé akarnak kerülni,

com__satyr_tavros_by_cheriboo-d5t8iha.png pedig védem a fenekem), hogy ne dőljön már a kezemre, amikor kapaszkodom, hogy ne lépjen a drága cipőmre, amit most tisztítottam ki, hogy ne lapítson neki teljes testsúlyával és testmagasságával a 4-6-oson az üvegajtónak, úgy, hogy levegőt se tudok venni.

imagessupergirl.jpg

Ha nem reagál normálisan az első halk és udvarias kérésre, akkor kiabálok, ez igaz, és hidd el, hogy nem manipulatív játszma az, hogy nem félek senkitől, üssön meg, akkor visszaütök, rúgok, szétverem a pofáját, jó hosszú körmeim vannak, és nem műköröm, legyen akár kétszer akkora, mint én, de ha ideges vagyok, akkor én ezt nem kezdem el számolgatni meg matekozni, hogy kinek mekkora az esélye.

Nem bírom az igazságtalanságot. Más a temperamentumunk, ennyi.

Kutatócsapat:      

Azért csak van neked valami kisugárzásod, ami miatt beléd kötnek. Vagy nagyon csúnya vagy. De azért Magyarországon a nőkkel kifejezetten udvariasak szoktak lenni a férfiak. Ok nélkül nem nagyon kötekedünk egy nővel.

Kutatócsapat:      

Ilyenkor (is) nagyon örülök,hogy nem járok BKV-val, esküszöm félnék veled 1 villamoson utazni: hűha, te aztán szeretsz a penge élén táncolni

bange-vrouw-thumb4752593.jpg
Women-Afraid.jpg   

6610454-senior-woman-in-her-70s-with-frightened-look-on-her-face.jpg

 

Hősünk:              

A férjem elzavart a gyógyszertárba, ahol könyörögtem a gyógyszerésznek, hogy adjon magnéziumot vagy bármit, mert a férjem megmondta, hogy nem mehetek többet haza, ha nem leszek nyugodtabb. Minden este gőzölgő aggyal jöttem haza, hogy már megint mi történt velem a villamoson, és a párom már unta a sztorijaimat. Szóval, mióta megvettem a magnéziumot, egy csapásra nyugodtabb lettem, és most már sokkal többször tudok csendben maradni, és tűrni. De nehéz. Kirívó esetekben szólók csak, és akkor, ha másokat ér bántás. Akkor közbelépek.

Kutatócsapat        

A magnézium mellett megnéztek már a pajzsmirigyed is? Magnézium helyett egy kis füvet kéne inkább szívnod, és lenyugodnál! Azért ha veled ilyen gyakorisággal fordulnak elő ilyen esetek, akkor el kellene gondolkoznod, hogy talán te csinálsz valamit rosszul.

Hősünk:   

Nézetem a vérképem. A pajzsmirigyem mindig jó, pont középen van. Drogellenes vagyok, semmi fű. Amúgy a nőkkel miért nincs konfliktusom? Miért csak a férfiakkal csapom a "patáliát"?

Kutatócsapat :     

Akkor a Lítium a következő, ha az se használ akkor jöhetnek az antidepresszánsok. Utána meg a homloklebeny-eltávolítás.

Hősünk:              Nem vagyok én mániás depressziós, hogy lítiumot szedjek!!

59f7dc0848d095bbf1a76498c08b.jpeg

Kutatócsapat orvosa :         

Szerintem sem orvosi eset, vannak ilyen szenvedélyes természetű emberek főleg délen,de a mi éghajlatunkon is előfordulnak. Na jó,ha valaki nagyon feszült, egy szem Xanax vagy Frontin nem rossz,csak nem szabad rendszeresen szedni őket.

Hősünk:                

Köszönöm, doktor úr! Már lítiummal akartak tömni, meg el akarták távolíttatni a halántéklebenyemet. Klausztrofóbiás vagyok nem kicsit, és a tömegben bezártnak érzem magam. Plusz a tisztaságmániámnak sem tesz jót, hogy mások hozzámérnek.

Kutatócsapat orvosa :      

Néha pedig jót tud tenni egy kis feszültségoldó gyógyszer,de pl.kis mennyiségű alkohol is jót tehet ilyenkor.

Hősünk:            

DE NEM VAGYOK FESZÜLT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2868198d2b2cd589152989f2847bcc4c.jpg    Elég nekem a magnézium, azóta nincs annyi balhé  a BKV-n! 

 

Kutatócsapat :   Megfejtettelek! Te szorulásos vagy. Onnan az agresszió

Kutatócsapat :  

Te egyébként szereted így magadat?  Nem hiszem azt, hogy idegbeteg vagy. Nálunk a család nagyobb része eléggé "latinos" temperamentumú, sokszor kell csitítgatnom őket.

Hősünk:              Igen, szeretem így magam, de megnehezítem vele sokszor az életem.

Kutatócsapat :   Ha Te MINDEN BKV-utazáson bele tudsz kötni valakibe, ott valami nincs rendben.

Hősünk:                                

Még gondolom nem volt több olyan élményed a reggeli 173 vagy 7 expresszen, hogy a szatír mögéd áll direkt, aztán érzed, hogy mozog valami ritmikusan.

Kutatócsapat :  

A 173E/7E járatokon tényleg eléggé mindennapos az ilyen. Ohh, a 7es busz szatírja? Azt én is ismerem.

1ae0b623.jpg

Hősünk:                                

Egyszer úgy felidegesítettem magam, amikor éreztem, hogy hátulról a fenekemhez nyomja az ágyékát, aztán meg a ritmikus motoszkálást, hogy a tisztaságmániám ellenére fogtam magam, és egy életem, egy halálom felkiáltással hirtelen hátranyúltam, és megfogtam, amit találtam a fenekemnél. Nem tudom mi volt az, illetve nem merek belegondolni, de mondtam neki, hogy azonnal fejezze be, mert a következő megálló még messze van, és várni fogják a rendőrök. Amúgy azért szeretem a telet, mert ilyenkor kesztyű védi a kezem. Abban reménykedem a mai napig, hogy csak a kezét fogtam meg, olyan kemény volt... úgy értem, olyan csontos.

satyr_by_dark_fireflies-d3hyh1g.jpg

Úgy lehet felismerni a szatírt még a támadás előtt, hogy már a buszmegállóban kiszúr téged, és azt figyeli, hogy te melyik ajtón szállsz fel, ő is ott fog,majd úgy próbál helyezkedni a nagy tülekedésben, hogy véletlen se melléd kerüljön, vagy háttal állva mögéd, hanem mögéd áll, mintha hátulról szeretkeznél a pároddal, mindeközben sűrűn bocsánatot kér, és úgy csinál, mintha nem lenne más választása, és kedvesen úgy tesz, mintha bánná.

Én már van, akit arcról megismerek a megállóban, esélye nincs a közelembe jönni.

Hősünk:                

Én az első szatírral kb. 5 évesen találkoztam, és nem Budapesten, hanem egy vidéki megyeszékhelyen.

Kutatócsapat :      

Satyrs_small.jpgBiztos történik ilyen másokkal is, de vannak emberek akik 'bevonzanak' bizonyos dolgokat. Bár lehet tudatalatt élvezed, ezért is vonzod be a szatírral találkozást? 

Hősünk:                

Dehogy élvezem, gyerekkoromban én úgy szégyelltem magam, amikor ilyen történt. Amúgy egész életemben bevonzottam az ilyen helyzeteket.

Milyen a természetem? Olyan sokszor szeretnék szürkén a háttérben észrevétlen maradni,  mert sokszor utálom, hogy előtérben vagyok.  De nem sikerül. Van, hogy direkt meghúzom magam, hátha nem vesznek észre, mert el akarok tűnni, de akkor is mindenki észrevesz. Tök szar. De én ezeket nem akarom, mégis megtörténik!!!!!!

Kutatócsapat :      

Na látod,a civil életben is mindig előtérben vagy. Hiába szeretnél szürkévé válni. Ilyen a személyiséged.

Hősünk: :            De fura, köszi, hogy megvédtél, engem nagyon ritkán szoktak megvédeni.

Kutatócsapat :   Ez nem sima szenvedély, ez valami feltűnési viszketegség, vagy nem is tudom micsoda.

                            Ekkor hangzott el a kifejezés ami az áltudományos felfedezés alapjává vált.

Kutatócsapat :   Mindenkinek van egy stresszigény szintje amiben jól érzi magát.

E körül kialakul egy komfort zóna. Pl. Ha nincs elég bajod, akkor csinálsz magadnak, hogy újra jól érezd magad (visszakerülj a komfortzónába).

A Te stresszigény szinted jóval magasabb mint az átlag. Lehet hogy ezt az öltözködéseddel, viselkedéseddel, (metakomunikációddal) mindenki tudtára adod (persze tudatalatt). Aki pedig szatírként olyan alanyokat keres mint pl Te, az ezt azonnal észre is veszi.

Talán ezért talál meg minden idióta.

Hősünk: :            Ezen most én is elgondolkodtam. És szerintem igazad van.

 

Válasz Hősünknek   

Valamint hormonrezonancia vizsgálat az elmélet helyességének tesztelésére.

A kutatás függetlenségének biztosítására, az alábbi választ olyan módon került elhelyezésre, hogy arra hősünk véletlenül nem találhatott rá. A hormonrezonancia vizsgálat alapja az volt, hogy az előző napi intrerjú reziduális feszültséget okozott hősünkben. Egy álmatlan éjszaka, és a napi munka után intenzív keresésbe kezdett, hogy további megerősitést, illetve visszajelzést kapjon elemzőinktől.

Feltételezésünk szerint, ha az elmélet helytálló, tesztpéldánk olvasása erős fiziológia, és érzelmi hatást fog indikálni teszt alanyunkban. Egy jelentős hormonszint-emelkedés bizonyítéknak tekinthető az elmélet helyességére.

 

Kutatócsapat :  Tegnap definiáltuk a stresszigényt.

Mi van akkor, ha kibillensz a komfortzónádból?

Szükséged van egy stressz tevékenységre.

Ez lehet negatív (pl. alvás, olvasás, mozi stb.) vagy pozitív (paintball háború, oroszlánsimogatás,tinédzser gyerekkel beszélgetés, anyós meglátogatása stb.)

A stressz tevékenységre egy sor fizikából ismert fogalom érvényes. Például:

- erősség

- tartósság

- intenzitás

- frekvencia

- küszöbérték (egy szakadt öreg szatírt nem tekintesz ellenfélnek a buszon)

- meg a stresszmunka fogalma is értelmezhető (erős stressztevékenység egységnyi ideig végezve).

 Na most lássunk pár példát:.

Átlagos stresszigényű személyeknél (kispolgári, normális) a szokványos stressz tevékenység: tanulás, munka, sport, család, szórakozás plusz egy hobbi.

 

Egy mazochistánál ugyanez a stressztevékenység már kevésbé szokványos.

 Whipping-Girl-76342796315.jpeg

    
 Teeth_and_Leather_by_VirtualGirl6654.jpg     Whip_by_VirtualGirl6654.jpg 

Szadistánál, nőcsábásznál, kleptomániásnál, pszichopatánál és egyéb unortodox személyiségnél, a stressz-aktivitás más-más formájú.

Pl. Ilyen szokatlan stressztevékenység az is, amikor 5 határátkelős egyfolytában cukkol egy olvasót, ő pedig élvezettel válaszol/osztja a lapot mind az ötnek, de olyan gépelési tempóban hogy alig bírják követni.

Szintén ilyen hagyma es aleb19 teljesen értelmetlen vitája. aleb19 olyan hatékony a másik kiakasztásában, hogy meg hagymát is padlóra vitte. 

Az akció sportértékét növeli, hogy ellenfelét egész nap versenyben tartotta. Hagyma egyszer sem kapott esélyt a "szürés" gomb használatára. 

Elmélet tesztelése:

(Az alábbi teszt dokumentum úgy került elhelyezésre, hogy hősünk, csak parapszichológiai észlelés útján volt képes a bejegyzést megtalálni.

A bejegyzés az előző napi komment folyam végére volt beszúrva, mintegy a komment folytatásaként, de 24 óra késleltetéssel. Alapesetben az előző napi kommentek ekkorra halottnak tekinthetők. Hősünk erős késztetést kellett érezzen azálcázott üzenet felderitésére.)  

Nézzük a BKV szatírvadászatot

Szereplőink: Piroska (Hősünk) és a Farkas (Szatír)

360px-Big_Bad_Wolf_(_by_borogove_13_)_1.jpg

Mivel magasfokú stresszigényed van, szükséged van arra, hogy a szatír (vagy más agresszív idióta) téged, és csakis téged találjon meg a buszon.
Tudod hogy a szatír (továbbiakban FARKAS) csúcsidőben közlekedik, te is akkor utazol.
Kiismered a szokásait, módszereit, felderítést végzel. 

 

Majd csapdát állitasz

7173005676_34e80ce69a_m_1.jpg
48 kilós, törékeny, ártatlan, védtelen kislánynak öltözöl, csakúgy, mint Piroska, 

Alapozóval, rúzzsal, szemfestékkel, hajfestékkel álcázod magad, megfelelő

szagokkal (parfüm) eltereled a figyelmet az intenzív feromonokról.

Mindezt azért, hogy a Farkas téged, csakis téged lásson a másik 200 potenciális

áldozat között.


Áldozati viselkedéseddel félrevezeted a Farkast (szatírt), és amikor mögéd somfordálva éppen kényelmesen

végezné farkasi stressztevékenységét,egy laza mozdulattal hátranyúlsz,

és kesztyűs kezeddel megragadod a csontos ……….. kezét.

Little Red Riding Hood.jpg

A fenti példában mindketten intenzív stressztevékenységet végeztek, Piroska is és a Farkas is.

images.jpg

Semmi mást nem akartak csak, visszakerülni a komfort zónájukba.

 

A Tesztdokumentum elhelyezése után kutatócsapatunk feszült várakozásba kezdett.

A csapat elképzelte, amint hősünk kíváncsian  (hormonszint komfort zónán kívül) leül a gép elé (stressz aktivitás).
Keresgél a Határátkelős kommentek között (stressz aktivitás).
Nem találja, amit keresett. Erősebb késztetést érez.
    07-28-woman-typing-sm.jpg               womanTyping325.jpg   

Tovább keresgél. Érzi, hogy van itt valami elrejtve csak neki (stressz aktivitás).

Megtalálja a cikket. Megindul a hormonszint emelkedés a komfortzóna közepe felé.

Hormonszint csak megy, megy , megy tovább......... még mindig csak megy, de nem tud megállni....... rezonál  ...továbbemelkedik........xxxxxxXXXXXX........
Piroska  ekkkor gépelni kezd.

red monitor.jpg

 

 

 

6000 km távolabb a kutatócsapat  monitora elvörösödött.

 

Hősünk tényleges reakciója:

Most olvastam a vasárnapi poszt végén a személyiségelemzésemet.

Először akkorákat röhögtem (tinédzser gyerekekkel beszélgetés, anyós meglátogatása..., és most beidézhetném szó szerint az egész leírást elejétől a végéig), hogy komolyan zengett tőlem a ház. 

Majd pár perc után rájöttem, hogy olyan történt velem, amire sosem gondoltam volna: létezik a virtuális szerelem.

love_1.jpg
Beléd szerettem xxxxxxx! Okos, intelligens férfi vagy. Bámulatos, ahogy megközelítetted a témát, időt szántál rá, a fogalmazás stílusa, összeszedettsége pedig letaglózott. Most ezt komolyan és nem ironikusan írom. Okos vagy, intelligens vagy, légy rá büszke!

Bár volt benne egy-két részlet, ami nem volt helytálló, pl. nem kesztyűs kézzel fogtam meg a szatír kezét (remélem kezét), hanem csupasz kézzel, ami a tisztaságmániám miatt elég hihetetlen még számomra is, nem hordok rúzst, alapozót, parfümöt sem, de ez mindegy, ezek csak apró részletek.

Továbbra is tagadom, hogy tudat alatt élvezem a szemét szatírok szexuális zaklatását, de a lényeg átjött.

És igazad van. Nekem más a komfort zónám, egy magasabb stressz szinten érzem magam jól. Ezt már én is megfogalmaztam magamnak, de azt hittem, a rendkívül alacsony vérnyomásom (90/60) akarom ezzel feljebb vinni. 

És ezzel meg is született az első HA-szerelem, bár csak egyoldalú, de az most mindegy. Engem ez nem stresszel.

Nem is értettem, hogy tudtad azt úgy megírni, az állam leesett, pedig ez ritkán fordul velem elő.
Hol síri csendben olvastam a döbbenettől, hogy hogy lehet egy egyszerű hétköznapi kommentet így összerakni, ilyen ésszerűen, ilyen olvasmányosan és érthetően,
hol hangosan röhögtem, úgy, hogy tényleg zengett a ház, és ettől még jobban ledöbbentem, mert még humoros is volt. Pedig ez csak egy mezei komment volt!

  

Kutatói értékelés:

Pozitív hormon rezonancia
A három hormonális dimenzióban (a sokból)  Hősünk akkor érzi magát békességben (boldogságban) ha hormonszintje optimális (ilyenkor boldog) vagy legalább komfortzónán belül van (elégedett)
Ha kivül van a zónán, feszültség keletkezik (éhségérzet, szomjúság, szeretre vágyakozás,  vagy éppen agyon akar csapni valakit) ez a motiváció.
Amikor Hősünk elvégz egy stress tevékenységet, megváltozik a hormonszintje, megint zónán belülre kerül, nincs több motiváció.

Hösünk reakciója, megfelet az előzetes hormon-rezonancia várakozásoknak. Egyes kutatók szerint a – mivel válasz intenzitása kiverte a számitógép biztositékát -  jelen esetre a hormon-rezonanciánál erősebb,

pozitiv hormon-robbanás kifejezést kell alkalmazni.

A kuatócsapat a fent leirt pozitiv hormon-robbanással, az elméletet bizonyitottnak tekintette.

Megszületett a STRESSZ-TUDOMÁNY  nemzetközi nevén STRESS SCIENCE (vagy Stress-Demand Science)

A további kutatási irányt a hasonló ál-tudományokkal (Szociológia, Pszichológia stb.) szinkronizált irányba jelölték ki, mint a mindenható biológia egy al(ál)ágát.

 

A siker láttán az alkotók elérzékenyültek. Maguk előtt látták a HATÁRÁTKELŐ mint világszinvonalú tudományos média elismerését.

Városokat, folyókat vizionáltak elnevezve a csapat tagjairól.

Nobel dijról álmodtak, és máris látták az első utca táblát a nevükkel, a többi 21. Századi Magyar Nobel dijas között, Széles  Gáborral, és Dr. Sheldon Cooperrel együtt.

 10.jpg

A Nobel dij elköltésén természetesen azonnal összevesztek. A csapat egyik fele, azonnal mediterán sziget vásárlásába kezdett, mig a másik fél a kutatás folytatására koncentrált.

Egy bölcsőben szunnyadó tudományról azt feltételezték, hogy a további felfedezések az országot soha nem látott növekedési pályára állitják. Ez a növekedés pedig elegendő lesz arra, hogy több százezer értékes magyar fiatal  buszjegyet vásároljon.

Hazahozott tudásukat pedig, az újra megbecsült

 

Nemzeti Magyar Nép

 

épülésére, és a jövő támogatására  hasznositják.

 

Folytatása következik,  a második oldalon.............................................................

 

Szólj hozzá!


2013.04.22. 03:11 ctboy (US) ENTP

STRESSZ TUDOMÁNY NYITÓLAP

 

 

Kedves olvasó szeretettel üdvözlünk ál-tudományos lapunkon.

Első két valódi bejegyzésünk hamarosan elérhető lesz.

 

                                                                                                                    Tisztelettel

 

Stressz Kutatócsapat

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: stressz stress Határátkelő